сряда, 8 май 2013 г.

Петдесетница


На петдесетия ден след Своето Възкресение Христос изпратил на Своите ученици Светия Свой Дух, Духът, Който изхожда от Отца, но Който се праща в света от Спасителя Христа. Учениците били събрани на молитва за възпоменание на своя убит и възкръснал Учител. И изведнъж слезли върху тях като че огнени езици; като огън се спуснал върху тях Духът Божий, изпълнило ги вдъхновение – вече не били същите апостолите, каквито били петдесет дена преди това. Тогава те, изплашени, се криели от страх, че техният Учител е победен, убит. 

Сега, обаче, същите тези хора, изпълнени с това вдъхновение, това дихание на вечния живот, изпълнени с Божието присъствие, излезли при заобикалящите ги хора и без страх, със смелост, за която преди е подозирали, започнали да говорят за Христа като за Бог, Който станал човек, започнали да говорят за Бога като за Любов, любов безмерна, неизмерима, която обгръща, обхваща всичко и всички. И същото вдъхновение ги изпълнило с такава смелост и такова мъжество, благодарение на което те отишли не само на проповед, но на страдания, на побои, на терзания и мъки, в затвори, и в крайна сметка - на смърт.

Духът Божий се излял върху тях; Духът на синовството: както Синът Божий, така и те станали синове Божии, и както Спасителят Христос дошъл в света да спаси хората с цената на Своя живот, така и те своя живот и своята смърт подарили на хората, за да чуят те, че Бог е любов, че в света има смисъл, че ние сме ценни за Бога, и че човешкото общество трябва да бъде построено върху нови основи – не на основите на насилието, лъжата, притеснението, а на основите на любовта, взаимното признание, на жертването на онзи, който знае, заради този който още не знае. Христос казал на двама ученици: Както Мен прати Отец, така и Аз ви пращам: на смърт, на живот, на победа. Амин.


превод Теменужка Витанова

На първото изображениеСлизането на Св. Дух над апостолите. Може би най-древното изображение на Св. Петдесетница в Сирийското евангелие на монаха Равула (Rabbula Gospels) - VI в., Антиохийска църква.
На второто: Слизането на Св. Дух над апостолите на Св. Петдесетница. 
Икона от Леонид Успенски от църквата "Три светители" в Париж.

Източник: dveri.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар