неделя, 5 май 2013 г.

ПАСХА ХРИСТОВА



Христос Воскресе!

Днес ние празнуваме празника на празниците, тържеството на тържествата, Възкресението на Христос - победата на живота, победата на любовта, победата на вярата Божия в човека , победата на надеждата над отчаянието. Хиляди празнуваме по лицето на цялата земя и се радваме, че Господ наистина е възкръснал.

Когато Бог е създал човека, Той му е предложил живота Си, вечния божествен живот.Човекът изменил на Бог, изменил на призванието си, самоубил се и осъдил въплътилия се Бог на смърт ... От любов Божият Син стана Син Човечески; от любов, Той умря с нашата смърт, и с победата на Кръста Той ни дава вечен живот. Но този живот не ни е даден, за да му се наслаждаваме: той ни е даден като подарък, който ние трябва да споделяме също толкова великодушно, също толкова щедро, както сподели Бог живота Си. Възкръсналият от гроба, Христос Спасител казва на учениците Си: Както Отец изпрати Мене, така и Аз изпращам вас ... И тези ученици, преди уплашени, криещи се, треперещи от страх за временният си живот, се отдадоха на страшен, опасен живот, живот подложен на гонение, живот подложен на разпятие, живот подложен на разкъсване, живот подложен на убийство. Те излязоха с посланието за Божията любов, и излязоха без страх, защото в тях ликувал, триумфирал вечния живот даден им от Бог.

Нима този източник е пресъхнал сега? Нима този вечен живот липсва в нас? Нима може да се страхуваме, че някой ще ни лиши от живот, свобода, това, което ние ценим, когато в сърцата ни, в ума, душата и дори - с приобщеността ни с възкръсналия Христос - в нашата плът е вечността .. Тъй че да излезем в света отново,и победоносно да кажем на този свят посланието, че Бог обича този свят, обича го до смърт, че Бог вярва във всеки човек. Да отнесем посланието за това, че ние, Божиите хора , ние,  Христовите, вярваме в Бога и, като Него, заедно с Него, вярваме в човека. И да внесем в този свят, понякога толкова страшен, надеждата, която той толкова лесно губи, любовта, която толкова лесно  пресъхва, радостта, светлината, топлината. Амин!
 

Източник: http://www.mitras.ru/
Превод: Димитър Петров (с помощ)

Няма коментари:

Публикуване на коментар