четвъртък, 3 октомври 2013 г.

НЕДЕЛЯТА НА ВСИЧКИ СВEТИИ

Во имя Отца и Сина и Светаго Духа

Днес празнуваме паметта на всички светии, всички онези, които са чули словото Христово, чиито сърце и ум са пламнали, и те излезли в света да донесат на целия свят благовестието. Да пренесат словото за това, че Бог така възлюби света, че влезе в този свят, та никога повече да не го напусне, и че в Своето възкресение Той е включил всичко, което е нашия свят: в Неговата плът – целия видим свят, в Неговата душа – целият човешки свят, и ги утвърдил одесную, откъм дясната ръка на Отца.

Това не е само слава църковна, това е зов, обърнат към всекиго от нас. Днес ни призовава Евангелското чтение, вдъхновява ни Апостолското послание така да любим Бога, че да станем Негови истински ученици. И това значи, че нашата вяра в Него трябва да бъде и от ден на ден да става все по-реално вярност, така, че като виждат нас, виждайки как ние живеем, кои сме ние, другите хора да могат да повярват, че Христос е дошъл да спаси света, и че си струва да Го следваме като Учител и приятел.

Апостол Яков, обръщайки се към хората от своето време, казва: покажи ми своята вяра без твоите дела, а аз ще ти покажа моята вяра от моите дела! Затова нека да отидем в света, та на този свят, който сега бедства и се мъчи, който е загубил своя път, да донесем благата вест: не само вестта за това, че Бог е дошъл и се намира сред нас, но че Той ни е показал пътя, че Той е пътят, и е дал пример на всекиго, как да Го следваме: не робски, не като наемници, но с радост. Това следване означава, че ни е дарувана пълнотата и че животът е дълбок в нас, и може да се излее върху другите.


В това е днешното благовестие. В следващите две седмици ще празнуваме по по-различен начин светиите на Земята Руска и православните светии на тази Земя – хора от нашата кръв, от нашата плът, наши ближни. Нека да мислим за тях, и да се стремим да преживеем живота си така, че да могат те да се радват, че имат последователи достойни за Христа и достойни за това, как те самите са преживяли своя живот. Амин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар