петък, 2 май 2014 г.

Свети Великомъченик и Победоносец Георги

Тази седмица ни е празнуваме дена на св. великомъченика Георги, покровителя на Великобритания*, и искам да кажа няколко думи за него.

На иконата на св. Георги Победоносец ние виждаме човек, в когото имало мъжество и смелост да се срази със злото, да се срази не само заради самия себе си, но заради нещо по-голямо от него самия, и да се срази с него лице в лице, знаейки, че това може да му коства живота. Свети Георги се изобразява в образа на безстрашен Рицар, борещ се с дракон, а при вратата на двореца стои девица, която той иска да спаси и която чака или неговата победа или своят позор и смърт.

И ето, във всеки от нас има нещо, символ на което би могла да бъде тази чиста девица: нашето целомъдрие, нашата чистота, и честност, и цялостност, и толкова други неща, които ни правят родни на Живия Бог. И против всичко това се опълчила силите на злото, като дракона на иконата, готови да разкъсат на парчета тази красота, така че да не остане нищо, освен смърт, разрушение и поразеност – не само на нас, но и на Бога. Но във всеки от нас има величие и щедрост на душата, високия дух на рицарството, който може да бъде вдигнат на борба за всичко това, което е чисто, което е благородно, за всичко велико и заради красотата на тези свойства, но едновременно и заради Господа, на Когото тази Красота принадлежи, както принадлежи Невестата на възлюбения и чист Жених.

И този образ на свети Георги e призив към всички нас: злото се е разпространило навсякъде, то не само рови, копае и ни слага капани около нас, то се таи и в самите нас, стараейки се да преодолее цялата тази красота и цялостност; и ние сме призвани да встъпим в бой и да се бием за това, злото да бъде победено, и не само заради нас самите, и не само заради Бога, но и заради всеки, когото злото, може би, отравя и разрушава.

Да се вгледаме в течение на тази седмица в тази икона, дори и мислено, ако не я притежаваме, и да си поставим въпрос: какво в нас е това, което стои пред вратите на царския палат,  пред вратите на Царството Божие, готово да влезне в него, ако само бъде освободено от оковите, в които злото го е заключило, ако само бъде спасено от смъртта, където злото се опитва да го тласне. Да се вгледаме също така и в злото, което пребивава в нас, и да приемем призива, както го е приел витязът/рицарят свети Георги, и дали това ще ни коства живота или дали ще коства на злото неговото поражение, да излезнем на арената, да встъпим в бой, и нека всичко прекрасно, велико и благородно да бъде в нас защитено, спасено, освободено, и да встъпи в двореца, в Царството на Живия Бог, Който ни очаква с такава любов, с такава вяра, с такава непоколебима надежда! Амин.

3. май 1981 г.

*проповедта е произнесена във Великобритания

Превод: Димитър Петров и приятели     


Източник: http://www.mitras.ru/

Няма коментари:

Публикуване на коментар