петък, 14 март 2014 г.

Втора неделя на Великия пост. Св. Григорий Палама

В името на Отца и Сина и Светия Дух.

Подготвителните седмици преди Великият пост ни поставят пред лицето на нашата греховност; Великият пост , който в църквните песнопения се нарича духовна  пролет, ни призовава да се повдигнем духом, в сърцето и умът да разцъфнат радост и благоговение пред Христа и Неговото спасително дело  -  защото ние сме спасени, тъй като ние Го обичаме  - и пред  великите чудеса и дела Господни. В днешните апостолско и евангелско четива ни се открива Божеството, несравнимостта и величието на Спасителя. Кой може да прощава грехове, освен един Бог? – питат хората. И Спасителят, извършвайки чудото пред тях, утвърждава, че както Той може да възстанови човешката цялост в плътта, така също може и да възстанови неговата духовна цялост, прощавайки всички грехове, очиствайки от всяка нечистота, възстановявайки в него Божият образ в слава и красота.

И още: всяка неделя на Великия пост ни говори за това, как Бог излива в нас Своята Божествена благодат. И ние я назоваваме Божествена според учението на Православната църква, провъзгласено от свети Григорий Палама, чиято памет честваме днес. Той провъзгласил, въз основа опита на светиите, че благодатта на Всесветия Дух не е нещо тварно, както това утвърждавали западните църкви, а самото Божество изливащо се в творението, пронизващо творението до самите му глъбини и правещо човека, по словата на апостол Петър, участник в Божественото естество ( 2. Пет. 1:4). Това учение, основано на личния опит на светиите и на опита на цялата Църква, в нейната цялостност и съвкупност, се явява, може би, най-великата наша радост: ние сме способни да станем не само духоносни в някакъв преносен смисъл, но истински богоносци, ставайки, чрез благодатта, която е самото Божество, причастници на Божественият живот и Божественото естество. Това е славата на човека, това е нашето призвание; и затова свети Ириней Лионски говори че, славата Божия, сиянието Божие, Божието тържество – това е човекът възраснал в пълната мяра на своето величие. Това е нашето призвание, това е гласът Божий, зовящ ни да станем такива, каквито Бог ни е замислил, да станем такива, каквито Той ни е пожелал.


Да встъпим във Великия пост така, че да възраснем в пълната мяра на нашето човешко достойнство, че в нас да възсияе Божията слава и така чрез нас тази благодат да се разпространи из цялата вселена, защото апостол Павел казва, че цялото творение стене в очакване на момента, времето, когато ще се яви славата на синовете Божии, когато човекът ще стане достоен за своето звание и ще въведе цялото творение в Царството Божие. Амин!

Превод: Димитър Петров

Източник: http://www.mitras.ru/

Няма коментари:

Публикуване на коментар