четвъртък, 3 октомври 2013 г.

НЕДЕЛЯТА НА ПРОШКАТА

Во имя Отца и Сина и Светаго Духа.

В днешното Евангелие четем за това, че трябва да прощаваме така, както ни прощава Небесният Отец, както ни прощава Бог. И ние винаги мислим за това, че туй ни показва мярата на тази прошка, показва ни колко съвършена, колко изчерпателна трябва да е нашата прошка. И разбира се, това е така. Но думите “както небесният ваш Отец ви прощава” говорят не само за мярката на прошката, а говорят също и за това, по какъв начин, на каква цена, по какъв път се достига до това прощаване. Бог прощава не леко, - не леко за Себе си. Бог затова може да ни прости, защото, като е станал човек, Той е претърпял от нас, хората, пълната мяра неразбиране, отритване, студенина, ненавист – всичко онова, което ние толкова трудно си прощаваме един другиму. И затова Той може да ни прости, защото е понесъл всичкото това страдание върху Себе си, включително ужаса на Гетсиманската нощ и ужаса на разпятието, и ужаса на Богооставеността. Той може да прости онова, което е претърпял; ние не можем да простим нищо извън пределите на онова, което сме претърпели. Но от друга страна, всичко, което сме претърпели, всичко, което сме изстрадали, всичко, което е легнало върху нас като душевна болка и телесна мъка, всичко това имаме право и власт да простим. Както е казал един епископ-мъченик на Руската Църква: “Когато застанем пред Божия престол, то онези, които са пострадали, могат да кажат на Бога: аз им простих – Ти трябва да им простиш заедно с мен”.

И това поставя пред нас въпроса, че да простиш – винаги означава да поемеш върху себе си кръста, да поемеш върху себе си, да се съгласиш да понесеш страдание. Ако човек трябваше да бъде простен едва когато така дълбоко се е изменил, че не ни се налага повече да претърпяваме от него – това щеше да е просто, но това нямаше да бъде прошка. Прошката е начин да изцелим раздвоението, разделението, ненавистта. Но – ще кажете – тогава къде е радостта от прошката, къде е светлината? Нима прошката е непрекъсната тъма, мрак, болка? Не! Спомнете си Евангелието: всеки път, когато в Евангелието се разказва за явяването на Христа в слава, всеки път това е свързано с момент, когато става дума за Неговата кръстна смърт. Само тогава сияе с ярка светлина човешката слава и Божията слава, само тогава се излива тази победоносна светлина, когато тя е свързана с кръст, тоест с нашата готовност и да живеем, и да умираме, та друг да може да живее. Ето в това е най-дълбоката радост на прощаването.


Да се замислим над това. Около нас има хора, на които сме почти безсилни да простим, защото сме така дълбоко ранени от тях, и не разбираме, че само заради това, че сме ранени, имаме правото и властта да простим. Ако ние само бихме разбрали това, то нямаше да чакаме, виновните да отиват при правите; правите биха бързали насреща на виновния, за да му отворят вратата на радостта, мира и спасението. Амин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар