четвъртък, 3 октомври 2013 г.

Тържество на Православието

Во имя Отца и Сина и Светаго Духа.

Мнозина от вас днес се причастиха. Вие открихте душата си, живота си, плътта си за въздействието на Светия Дух и за дълбоко проникновение в цялото ваше естество на Господа Иисуса Христа. Като се върнал в килията си след причастие, свети Симеон Нови Богослов възкликнал веднъж: Аз се взирам в тези овехтели ръце, в това стареешо тяло, и с ужаса на вярата познавам, че това са ръцете и тялото Христови! И взирайки се в тази бедна килия, аз я виждам по-широка и по.голяма от небесата, защото небесата не могат да съдържат Бога, а в тази килия Той присъства... Ето как преживявал той своята приобщеност към Христа чрез тайнството на Светото Причастие. И всеки от нас, причастявайки се със Светите Тайни, макар и да не осъзнава това поради безчуствието, поради натежалата си душа, поради нашата непрозрачност, именно така се приобщава към въплътениея Бог в Христа.

Ние сега стъпваме в наистина дивните дни на Великия Пост. След подготвителните седмици, които трябва да ни дадат време дълбоко да се вгледаме в собствената си душа, сме призвани сега да се вгледаме в Божиите дела, в онова, което Той е извършил, как Той е извършил това, над кого Той е извършил Своето дело на спасението. Неделята на Православието, която днес празнуваме, това не е ден на нашата победа: товя е дивен ден, когато ние си спомняме, че Бог в нас е победил разделението, влезъл е в нашия живот, че Той прониква до самите дълбини на нашето естество, изцелявайки и преобразявайки ни, правейки от нас нова твар. Ние празнуваме радостта за това, че колкото и да сме лениви и недостойни, чрез нас истината Божия, чрез нас благодатта на Тайнствата, чрез нас силата Божия се върши на земята. Ние празнуваме Божията победа над нас самите, над греха, над разделението, над всичко тъмно и страшно.

И сега ние вървим към дните, когато ще ликуваме за делата Божии, и в светлината на тази Божии дела ще съдим и своите дела. Ще се срещнем лице в лице с Йоан Лествичник, с Мария Египетска, с множество светии, които поменаваме ден след ден. Всички те са били подобни на нас хора, и всички те са израстнали в пълната мяра на светостта: чрез силата Божия, чрез Благодатта божия – да, но също със своята любов към Бога, своята любов към ближния, смелото и великодушно отдаване себе си на Бога и на Неговото въздействие. И ако ние също така заживеем, ако в продължение на тези четиридесет дни, които ни предстоят преди Пасха, се открием на Бога, ако Му се отдадем, ако се вслушаме в Неговото слово, вслушаме се в онова, което говори в дълбините ни нашата съвест, и нашето сърце, и Светият Дух – и ние ще срещнем Пасха със сърце ликуващо, радостно и светло.


Нека встъпим в тези дни на поста Божий с нова сила, с нова радост. Настанала е духовната пролет, - нека станем нови и живи, и възкръснем с Христа в живот вечен. Амин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар